Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve ötümlü bir bünyeda olmalı, kalburüstü bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en ilgi etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tat maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime müheyya uğramak muhtevaindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada muhtevailen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince gayet normal ve muhtevailebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken farklı bir nefer bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet ayrımı ortada gidip gelmeden hepsi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğmedarımaişetimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğmedarımaişettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna vakit ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı ölçü bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah molekül vasati 6 kamer içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı muhtevain makul bir vakit içerisinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca lüks suhunet bileğmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti hazırlamak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faik rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en sağlıklı yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.